متن سخنرانی محترم غلام بهاوالدین جیلانی وزیر دولت در امور رسیدگی به حوادث حضور اعضای محترم مشرانوجرگه در رابطه به رسیدگی به حوادث احتمالی در فصل سرما
سه شنبه ۴، قوس، ۱۳۹۹
بسم الله الرحمن الرحیم
فضیلت مآب محترم رئیس صاحب، معاونین محترم و همه اعضای محترم مجلس سنای کشور؛ سلام علیکم و رحمته الله و برکاته
سناتور صاحبان گرامی قسمیکه شما در جریان هستید، از زمان تقرر ام به عنوان وزیر دولت در امور رسیدگی به حوادث نزدیک به شش ماه می شود، در این مدت متاسفانه شاهد حوادث طبیعی زیادی بودیم از جمله سیلاب های ماه سنبله در 15 ولایت کشور که این سیلاب ها از هموطنان ما قربانی های بی پیشنه ای گرف. همچنان طی سال مالی 1399 الی اکنون در نتیجه حوادث طبیعی به شمول سیلاب های اخیر متاسفانه(412) تن شهید،(317) تن مجروح گردیده اند و(3167) خانه تخریب کلی،(11177) خانه تخریب قسمی و حدود (64950) جریب زمین زراعتی تخریب گردیده است . من و همکارانم پیوسته تلاش نمودیم تا حوادث را در ولایات مدیریت نمایم بنا بر این تا اکنون به بیش از نصف ولایات شدیدآ آسیب پذیر کشور سفر نمودم و برای نزدیک به (40000) خانواده متضرر از حوادث طبیعی و بیجاشده های ناشی از جنگ در هماهنگی با موسسات ملی و بین المللی پول نقد، مواد غذایی، غیر غذایی توزیع نمودیم. قابل ذکر است که برای نخستین بار از بودجه اضطراری دولت به هر خانواده که خانه های شان بگونه کلی تخریب گردیده بود مبلغ بیش از 123000 افغانی توزیع نمودیم که هنوز هم در برخی ولایات این روند ادامه دارد، در کنار مدیریت حوادث در محلات آسیب پذیر و آسیب دیده؛ در زمینه بازنگری ساختار تشکیلاتی، پلان و پالیسی، مبارزه با فساد و فعالیت های مرکز عملیات اضطرار نیز اجراآتی انجام شده و اینک خلاصه آنها به گونه فشرده قرار ذیل است:
- سفر های ولایتی و توزیع کمک برای متضررین و بیجاشده ها،
- انتقال دفتر مرکزی از تعمیر کرایی به تعمیر دولتی،
- پاک کاری حدود ( 32 ) میلیون متر مربع ساحات ملوث با ماین در نقاط مختلف کشور،
- 99016 تن در سراسر کشور عم از زنان، مردان، اطفال و همچنان 494 تن معلمین و 4875 تن متعلمین تحت پوشش آگاهی دهی برنامه های ماین پاکی قرار گرفتند،
- 12298 کارت معلوماتی حاوی شماره های تماس عاجل 24 ساعته فعال و 26000 اوراق معلوماتی و رهنمودی به مردم توزیع گردیده است،
- تزئید 50 بست در تشکیل اداری مرکز و ولایات به شمول ارتقای آمریت دفتر به ریاست دفتر و ایجاد ریاست نظارت و ارزیابی،
- افزایش بودجه انکشافی، عادی و اضطراری،
- انتقال پول نقد برای 34 ولایت مبلغ493826379 چهار صدو نود سه میلیون و هشت صدو و بیست و شش هزار و سه صد و هفتاد و نه افغانی، جهت مدیریت حوادث در حالات اضطراری،
- انتقال و توزیع مواد غذایی و غیر غذایی در هفت ولایت شامل( پروان، کاپیسا، پنجشیر، میدان وردک، بامیان، لوگر و کابل) به دلیل سیلاب های اخیر و آسیب دیده های ناشی از آن،
- تغییر روش انتقال پول در هماهنگی با وزارت محترم مالیه از حساب بانکی ریاست های مبارزه با حوادث ولایات به مستوفیت ها جهت ایجاد شفافیت و مبارزه با فساد.
- تهیه و ترتیب مستند ویدیویی از سیلاب های اخیر در 15 ولایت کشور جهت بازتاب اهمیت مدیریت حوادث در جامعه و آگاهی دهی از مخاطرات طبیعی به ویژه سیلاب ها برای مردم .
وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث بدلیل رسیدگی بهتر و به موقع برای افراد و نقاط آسیب پذیر پلان پاسخگویی به حوادث زمستانی و کار شیوه رضاکاری برای مدیریت حوادث را طرح و تدوین نموده است که به ترتیب به آن اشاره خواهم داشت:
1- پلان پاسخگویی به حوادث زمستانی
وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث به عنوان یک اداره هماهنگ کننده ی امور رسیدگی به حوادث که مسوولیت دارالانشای کمیسیون عالی دولتی مبارزه با حوادث را دارد، پلان پاسخگویی به حوادث زمستانی را در هماهنگی و همکاری با ادارات عضو کمیسیون طرح و تدوین نموده است.
در این پلان فعالیت ها و خدمات ضروری برای رسیدگی به حوادث زمستانی که شامل ارایه خدمات و کمک های غذایی، غیر غذایی و صحی به متضررین حوادث زمستانی، باز نگهداشتن راه های مواصلاتی، آماده سازی میادین هوایی و میدانچه ها و ارایه خدمات به بیجا شدگان ناشی از جنگ و حوادث طبیعی مورد پیش بینی قرار گرفته، منابع موجود در نزد ادارات دولتی و سازمان ها برای اجرای فعالیت ها و ارایه خدمات مشخص گردیده است. فعالیت ها قیمت گذاری و منابع کمبود نیز بیان شده است.
این پلان نفوس و مناطق آسیب پذیر را به اساس سوابق وقوع حوادث و اطلاعات بدست آمده از ادارات دولتی و سازمان های همکار و با استفاده از سیستم های موجود در افغانستان مشخص نموده و نقش هر عضو کمیسیون را در اجرای فعالیت ها و ارایه خدمات تعریف نموده است.
هفته گذشته پلان با اعضای کمیسیون تحت نظر جلالتمآب معاون صاحب اول ریاست جمهوری و رئیس کمیسیون عالی دولتی مبارزه با حوادث شریک ساخته شد اما خواست جناب معاون صاحب این بود تا در پلان موارد ذیل بگونه جدی در نظر گرفته شود:
- نیاز است تا وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث میکانیزم را ترتیب دهد که در هنگام حالات اضطرار دارای صلاحیت کامل باشد.
- نیاز است تا تخمین ملی در حالات اضطرار از نظر ضرورت های مواد غذایی، پول و وسایط بازکننده به اساس زون بندی کشور از دید حالات اضطرار صورت گیرد.
- نیاز است تا سرعت پاسخگویی در سطح کشور به اساس زون بندی های حوادث طبیعی در حالات اضطرار تخمین گردد.
- نیاز است تا بودجه تخمینی برای حالات اضطرار تعیین گردیده تا کسر بودجه ملی و کمک های جهانی برای حالات اضطرار تخمین گردد.
بنا بر این روز گذشته جلسه دارالانشا را با اشتراک معین صاحبان ادارات عضو برگزار نمودیم و تعهد شان را در زمینه تطبیق پلان اخذ نموده و در پایان هفته جاری بازنگری پلان پاسخگویی به حوادث زمستانی تکمیل و جهت منظوری به کمیسیون عالی دولتی مبارزه با حوادث ارایه خواهد شد.
19 سناتور صاحبان گرامی؛ امسال زمستان زود رس را شاهد هستیم بنآ الی منظوری پلان پاسخگویی به حوادث زمستانی یک مقدار وجوه نقدی شامل پلان را به ولایت آسیب پذیر فرستادیم.
2- کار شیوه بسیج رضاکاری در مدیریت حوادث
بر بنیاد قانون آمادگی مبارزه با حوادث و چهارچوب جهانی سندای برای کاهش خطرات حوادث، مدیریت حوادث نیازمند مشارکت کلیه نهاد های جامعه اعم از دولتی و غیر دولتی می باشد.
مشارکت اهالی محل و سازمان های خیریه در امر مدیریت حوادث با دولت از یک طرف فشار مالی هزینه های رسیدگی به حوادث را کاهش میدهد و از طرف دیگر جامعه را قادر به انعطاف پذیری می نماید.
حضور و مشارکت افراد خیر به عنوان رضا کار در امر مدیریت حوادث در ابعاد اطلاع رسانی، هشدار دهی، کمک و رسیدگی عاجل به متضررین حایز اهمیت است.
وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث با در نظرداشت نقش هماهنگ کننده خویش طرح مشارکت عامه برای مدیریت حوادث را تدوین و به اساس آن کار شیوه بسیج رضا کاری در مدیریت حوادث را تنظیم نموده است.
که این کار شیوه پس از منظوری کمیسیون عالی دولتی مبارزه با حوادث تطبیق خواهد شد.
3- همچنان مبنی بر هدایت رهبری حکومت روی طرزالعمل رسیدگی به حوادث غیر طبیعی و شامل سازی مدیریت حوادث و برنامه های ماین پاکی در برنامه های دارای اولویت(NPPs) و استراتژی صلح و انکشاف ملی نیز کار انجام شده و بزودی از سوی کمیسیون منظور خواهد شد.