از روز جهانی آگاهی از خطرات ماین و همکاری در امور ماینپاکی از سوی اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث تجلیل بهعمل آمد

صبح امروز سهشنبه، محترم الحاج ملا نورالدین ترابی، سرپرست اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث، در مراسمی که به مناسبت گرامیداشت از روز جهانی آگاهی از خطرات ماین و حمایت از برنامههای ماینپاکی برگزار شده بود، اظهار داشت که بهدلیل جنگهای گذشته، بخشهای بزرگی از اراضی کشور به ماینها و مهمات منفجرناشده آلوده شده است؛ که این امر تهدیدی جدی برای مردم، بهویژه کوچیها و مالداران، به شمار میرود.
وی افزود که متأسفانه همهروزه شماری از هموطنان ما در اثر انفجار ماین و مهمات منفجرناشده جان خود را از دست میدهند.
ترابی صاحب ضمن قدردانی از تلاشهای مؤسسات ماینپاکی در کشور، بر آمادگی کامل این اداره جهت همکاری و فراهمسازی تسهیلات لازم برای این نهادها تأکید کرد و خواستار تسریع در روند ماینپاکی شد.
وی تصریح کرد که اول باید ماینها استفاده نمیشد، اما متأسفانه بهدلیل جنگها این مشکل بهوجود آمده است؛ لذا اکنون باید تمامی ماینها شناسایی و خنثی شوند. از تمام نهادهای مربوط میخواهیم که از برنامههای ماینپاکی حمایت جدی نمایند.
در ادامه، قاری نورالدین رستمخیل، رئیس انسجام و هماهنگی تطهیر ماین، گفت که برنامه ماینپاکی افغانستان باید بدون درنظرداشت مسایل سیاسی مورد حمایت قرار گیرد. وی افزود که از مجموع ۵۱۴۳ کیلومتر مربع ساحه آلوده، تاکنون ۳۹۹۳ کیلومتر مربع پاکسازی شده است، اما هنوز ۱۱۵۰ کیلومتر مربع دیگر نیاز به پاکسازی دارد.
سپس نیکولاس ستیفن، مسؤول بخش ماینپاکی سازمان ملل در افغانستان، با اشاره به فراهم بودن امنیت بیشتر برای اجرای برنامههای ماینپاکی، بر اهمیت افزایش آگاهیدهی عمومی تأکید کرد و افزود که کودکان بیشترین قربانیان ماینها هستند. وی همچنین از کشورهایی که از این برنامه حمایت کردهاند قدردانی و به خانوادههای قربانیان تسلیت گفت.
در همین حال عبداللطیف نظری، معین وزارت اقتصاد، بیان داشت که ماینها و مهمات منفجرناشده یکی از موانع رشد اقتصادی و زراعتی کشور هستند و با پاکسازی این مناطق، فرصتهای بیشتری برای اشتغالزایی و بهرهبرداری از زمینهای کشور فراهم میشود. وی بر نقش کلیدی اداره ملی مبارزه با حوادث در جلب کمکهای خارجی تأکید کرد و خواستار حمایت از این اداره شد.
سپس مولوی مطیعالحق خالص، سرپرست اداره ملی حفاظت از محیطزیست، با بیان اینکه ماینها تهدیدی جدی برای کشور محسوب میشوند، خواستار همکاری همهجانبه برای پاکسازی مناطق آلوده شد. وی افزود که افغانستان با مشکلات متعدد روبرو است و نباید در این شرایط تنها گذاشته شود.
در همین حال نثار احمد عمرزی، نماینده مؤسسات ماینپاکی، گفت که علیرغم کاهش حمایتهای جهانی در سالهای اخیر، شرایط بهتری برای انجام عملیات ماینپاکی فراهم شده است. او از تمام کشورها خواست که این برنامه بشردوستانه را قربانی مسائل سیاسی نکنند.
داکتر محمد حسن غیاثی، معین پلان و پالیسی وزارت صحت عامه، از راهاندازی برنامههای رواندرمانی برای قربانیان ماین خبر داد و گفت که این وزارت با حمایت مالی نهادهای بینالمللی، اقدامات مؤثری را برای رسیدگی به مشکلات روانی متضرران رویدست گرفته است.
غلامرضا نجار، معین سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل، با یادآوری خطرات ماین در ایران و افغانستان، بر ضرورت همکاری مشترک برای پاکسازی مناطق آلوده تأکید کرد و خواهان همکاری بیشتر سازمان ملل متحد در این زمینه شد.
در ادامه، داکتر ایمل صافی، مشاور ارشد تخنیکی ریاست انسجام و هماهنگی تطهیر ماین، گفت که با پاکسازی ماینها، بستر مناسبتری برای رشد اقتصادی، توسعه زراعت و بازگشت مهاجران فراهم خواهد شد. وی افزود که برنامه ماینپاکی تاکنون به بیش از ۴۳۸ هزار قربانی کمک کرده و به بیش از ۱۱ میلیون نفر در زمینه آگاهی از خطرات ماین آموزش داده شده است.
در پایان برنامه، الحاج ملا نورالدین ترابی از نمایشگاه ماینپاکی دیدار کرد و از فعالیتها و دستاوردهای نهادهای مسئول در زمینه ماینپاکی قدردانی نمود و بر تأمین امنیت و حفظ جان شهروندان تأکید کرد.
تاریخ: ۱۷/ ۱۰/ ۱۴۴۶
اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث
