جلسه‌ی کمیسیون حقوق بشر، جامعه ی مدنی و امور زنان ولسی جرگه دیروز یکشنبه، مورخ 21/10/1399تحت ریاست محترم ناهید فرید رئیس کمیسیون دایر گردید

rahyab
دوشنبه ۱۳۹۹/۱۰/۲۲ - ۱۴:۰
11

جلسه با تلاوت چند آیت از کلام‌الله مجید آغاز و سپس، مطابق آجندا اشتراک محترم غلام بهاءالدین «جیلانی» وزیر دولت در (امور رسیدگی به حوادث) به دعوت کمیسیون در پیوند به مشکلات مردم ولایات سرد سیر وآسیب پذیر حضور به هم رسانید.
در آغاز ناهید فرید، رئیس کمیسیون حضور مهمانان را در جلسه خیر مقدم و خوشآمدید گفت، ضمن معرفی مهمانان هر دو جانب در جلسه، رئیس و اعضای حاضر در جلسه از عملکرد وزیر دولت در امور رسیدگی به حوادث، حمایت کرده و نگرانی خود را پیرامون مشکلات مردم مناطق سرد سیر ابراز نمود.
وزیر محترم دولت در امور رسیدگی به حوادث کارکردها و چالش‌های وزارت به طور مفصل معلومات همه جانبه ارائه نمود و گفت: حوادث داری سه فکتور اساسی وبنیادی میباشد ۱_حوادث طبیعی ۲_ جنگی ۳_ بیولوژیکی (ویروس کرونا) که هرکدام از این ها به اشکال گوناگونی تعریف وتوصیف شده، که شامل ۵_الی ۶_ پدیده بوده، مانند سیلاب، زلزله، خشک سالی و آتش سوزی و... میباشد
در ادامه وزیر محترم در مورد چالش های این وزارت فهرست وار اظهار داشت.
_ عمده ترین چالش این وزارت این است که فقط پالیسی ساز میباشد. اکنون رهبری این وزارت درتلاش است تا این وزارت را به یک نهاد عملیاتی وکارا مبدل سازد.
_ چالش دیگر؛ عدم همکاری سریع و به موقع وزارت فواید عامه با وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث میباشد زیرا تمامی سامان ووسایل ماشینری در جهت خدمات رسانی به آسیب دیدگان در نزد وزارت فواید عامه بوده که در وقت نیاز، سهل انگاری ودسترسی به موقع آن، تعلل صورت می گیرد.
_ چالش دیگر این وزارت تصویب نشدن بودجه ملی سال مالی 1400 میباشد
_ تعمیر این وزارت یک تعمیر استهلاک شده و قدیمی بود چنانچه قابل استفاده و ترمیم نبود در نهایت سعی وتلاش نمودیم تایک تعمیر دولتی را به این وزارت اختصاص دهیم.
_ نبود تیم جستجو و نجات آسیب دیدگان پس از وقوع حوادث در تشکیلات وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث.
_نبود ساختمان دائمی و فضای مناسب معیاری در ولایات.
_ناکافی بودن تشکیلات و محدودیت در منابع بشری جهت انجام فعالیت های هماهنگی، وقایوی و رسیدگی به مدیریت حوادث درر۳۴ ولایات کشور بنابر بروز
حوادث در اکثر نقاط کشور و حجم بلند کاری ، که مورد وار تذکر داده می شود.
_موجودیت کتله های بزرگ و روز افزون بیجاشدگان داخلی دائمی بنابر خشک سالی و جنگ.
_ سرمایه گذاری اندک و نبود بودجه کافی در مدیریت حوادث به ویژه در برنامه های کاهش خطرات که مورد وار تذکر داده می شود.
_نبود سیستم استندرد هشداردهی قبلی ، بنابر محدودیت در بودجه و منابع بشری.

پیشنهادات وکارکرد ها:
اختصاص بودجه و تسریع وازدیاد تشکیل در دفتر مرکزی و ریاست های مبارزه با حوادث ولایات.
-ایجاد هماهنگی و همکاری همه جانبه لازم بین ادارات و موسسات ذیربط ، جهت کاهش آسیب پذیری مردم در برابر حوادث طبیعی.
- تخصیص بودجه و امکانات لازم جهت تدویر ورکشاپ ها ، کارگاههای آموزشی و آگاهی عامه برای کارمندان دولتی و مردم به سطح ولسوالی ها و محلات آسیب پذیر در برابر حوادث طبیعی مختلف در کشور.
کارکردها عبارتند: ازدیاد 50 بست در سطح ولایات، مستند سازی حوادث برای نخستین بار در افغانستان، تخلیه دیپوها که هزاران تن گندم در آن از تلف شده بود وتوزیع عادلانه آن در 34 ولایت، آگاهی دهی مردم نسبت به جلوگیری وخود داری آنان، از اعمار منازل رهایشی بالای زمین های زلزله خیز وسیل خیز ومناطقی که امکانات حوادث طبیعی زیاد است.
در پیوند به بیجاشده گان ولایات های فراه و قندوز تدابیر جدی و مثمر انجام شده وتا حدودی مشکلات شان رفع شده است.
وزیر محترم دولت در امور رسیدگی به حوادث افزود مجموعا تشکیل این وزارت به 500 کارمند میرسد که باوجود محدود بودن تشکیل همواره تلاش صورت گرفه تا در اسرع وقت به مشکلات مردم رسیدگی شود.
هم چنان در مورد پلان ملی عملیاتی مدیریت و رسیدگی حوادث زمستانی پیرامون مسایل ذیل معلومات ارائه نمود
_مساعدت نقدی برای شهدا، مجروحین، مساعدت نقدی برای تخریب کلی و قسمی منازل، توزیع مواد غذایی وبسته های بهداشتی برای خانواده های متاثر شده از حوادث طبیعی، هماهنگی و اعزام تیم های ارزیابی سریع به ساحات آسیب دیده، ارزیابی خسارات وتلفات، انتقال و اکمال گدام های ولایتی با مواد غذایی وغیر غذایی، سرپناه موقت و بسته های بهداشتی نظر به آسیب پذیری ولایات در برابر حوادث طبیعی که شامل این پلان میباشد.وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث طی سال ۱۳۹۸ به تعداد یک موافقت نامه و ۹ تفاهمنامه را در حوزه مدیریت حوادث ، کاهش خطر پذیری و رسیدگی به آسیب دیدهای ناشی از حوادث با موسسات ملی و بین المللی و کشور های کمک کننده به امضاء رسانیده که این خود میزان مشارکت جوانب ذیدخل در امر مدیریت حوادث را در کشور تقویت می بخشد.
در بخش اجراات: - همکاری در کار نصب و انستالیشن گدام اضطراری در ۱۲ ولایت کشور به کمک مالی و همکاری موسسه یونیسف.
ارائه پرزنتیشن های تخنیکی ، در برنامه های آموزشی مدیریت کاهش خطرات حوادث طبیعی برای کارمندان ریاست های مبارزه با حوادث ، جامعه مدنی و اعضای کمیسیون های ولایتی مبارزه با حوادث زدن های شرق ، شمال و مرکز.
_ آگاهی عامه: با رهبری این وزارت بیشتر از ۲۶۴ برنامه آگاهی عامه را به منظور بلند بردن سطح آگاهی مردم از حوادث طبیعی در سطح کشور تطبیق گردیده است.
-انکشاف اداره و تشکیلات :بنابر نیاز در ادارت مرکزی و ولایتی بیش از ۱۰۲ کارمند بالمقطع استخدام گردیده اند و بدین بابت در سال ۱۳۹۸ طرح جامع تشکیلاتی با کمیت ۵۷۱ بست در تشکیل مرکز و ولایات با تمام جزئیات، چارت و دیتابیس ترتیب گردیده که متاسفانه بنابر مشکلات بودجوی از جانب مقام محترم ریاست جمهوری منظور نگردید.
هم چنان در ادامه جلسه اعضای حاضر در جلسه از مشکلات وچالش های مردم ولایات شان یادآوری کردند چنانچه سرپل یکی از ولایت های درجه سه و کوهستانی میباشد وبه مشکلات طبیعی زیاد روبرو است چرا که به تعداد 2000 خانواده از چهار ولسوالی ولایت فاریاب به مرکز این ولایت جابجا شده اند.
در ادامه محترمه کرشمه «خلیقی» رئیس منابع بشری این وزارت از میزان حضور زنان در این وزارت معلومات ارائه نمود وگفت این وزارت دارای تشکیل 433 کارمند در مرکز و ولایات بوده که از آنجمله 17 کارمند آن را زنان تشکیل میدهد که دو نفر در بست های ریاست این وزارت ایفای وظیفه مینمایند، هچنان 120 کارمند باالمقطع که از آن جمله هفت نفر آن زنان میباشد، این وزارت در تلاش است تا تشکیل این وزارت را وسیع وجندر را مرعات نماید.
در اخیر جلسه چنین جمع بندی به عمل آمد:
_در پیوند به مشکلات بودجه این وزارت، وزارت مالیه مکلف است تا مطابق قانون اساسی در صورت عدم تصویب بودجه یا به تعویق رفتن آن، کمافی السابق بودجه وزارت خانه ها و معاشات کارمندان را طی مراحل نماید
بدلیل اینکه وزارت متذکره، برای تامین نیازمندی های اساسی مردمیِ که دچار حوادث طبیعی و غیر طبیعی می شوند تلاش میکند.
_ بیجاشده گان که از یک ولایت به ولایت دیگر و هم چنان از ولسوالی ها به مراکز ولایات «در اثر حوادث طبیعی و جنگی بیجا گردیده اند» در صورت امن شدن مناطق شان وبرگشتن وضعیت به حالت عادی باید دو باره به مناطق شان بازگردند، بدلیل اینکه بعضی از این بیجاشده گان باعث مشکلات امنیتی در آن منطقه میگردند، باید در قسمت برگشت دوباره شان، با وزارت محترم مهاجرین تفاهم نامه صورت گیرد.
_ولایاتی که بیجاشدگان زیاد دارد بعد از تثبیت در اولویت کمک های این وزارت قرار گیرند.

5

وروستي خبرونه

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۹/۶ - ۱۶:۳۳
Background image

له پېښو سره د مبارزې آمادګۍ ملي ادارې سرپرست د سرپنا کلستر د همغږي کوونکو سره وکتل

نن ورځ د سي شنبې سهار له پېښو سره د مبارزې آمادګۍ ملي ادارې سرپرست الحاج ملا نورالدین ترابي د سرپناه کلستر همغږي کوونکو سوسن ساد او ایرین موتیو او د دغه کلستر د همغږي کوونکي د مرستیال. . .

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۹/۶ - ۱۶:۱۴
Background image

د غزني ولایت له پېښو سره د مبارزې آمادګۍ ریاست ۴۳۷ کورنیو ته نغدي مرستې ووېشلې

د غزني ولایت له پېښو سره د مبارزې آمادګۍ ریاست د کډوالۍ نړیوال سازمان په مالی  ملاتړ، د طبیعي پېښو له امله زیانمنو، راستانه شویو او زیانمنونکو ۴۳۷ کورنیو ته په یاد ولایت کې ژمنۍ مرستې د. . .

سه‌شنبه ۱۴۰۳/۹/۶ - ۱۵:۳۴
Background image

د پکتیکا ولایت له پېښو سره د مبارزې آمادګۍ ریاست  ۱۵۱ زیانمنو، اړمنو او بېوزله کورنیو ته خوراکي مرستې ووېشلې

د پکتیکا ولایت له پېښو سره د مبارزې آمادګۍ ریاست، د مرکز او بېلابېلو ولسوالیو اړوند ۱۵۱ زیانمنو، اړمنو او بېوزله کورنیو ته له سروې او تثبیت وروسته خوراکي او غیرخوراکي مرستې ووېشلې.
په. . .

نوي اعلانونهآخرین اطلاعیه ها

پنجشنبه ۱۴۰۳/۲/۶ - ۱۰:۳۱
Background image

رسنیز بلنلیک 

په روسیه فدراتیف هېواد کې مېشت د افغان سوداګریزې ټولنه په پام کې لري چې په افغانستان کې د وروستیو بارانونو او سېلابونو له امله زیانمنو سره د مرستې په موخه ۳۳ ټنه خوراکي مرستې نن ورځ د . . .

پنجشنبه ۱۴۰۱/۱۰/۲۲ - ۱۱:۴۲
Background image

اړینه- خبرتیا

لکه څرنګه چې زموږ هېوادوال پوهېږي، په تېرو څو ورځو کې د هېواد په یو شمېر ولایتونو کې د سختې یخنۍ ترڅنګ د واورې او بارانونو د ورېدو شاهدان و، او د ملکي هوايي چلند ادارې د هوا پېژندنې . . .

چهارشنبه ۱۴۰۱/۴/۱ - ۱۱:۱۱
Background image

د افغانستان په یو شمېر ولایتونو کې د تېرې شپې د طبیعي پېښو سېلاب او زلزلې په اړه پېښو ته د رسېدو په چارو کې د دولت وزارت اعلامیه

پېښو ته د رسېدو په چارو کې د دولت وزارت په افغانستان کې د پېښو چارو ته د رسېدو او د مدیریت په برخه کې د مسوول بنسټ په توګه، د هېواد په یو شمېر ولایتونو کې د سېلاب او زلزلې پېښېدل . . .